İstanbul’da haftasonu gidilecek yerler arasında en çok tercih edilenlerden biri olan Ağva, tam olarak şehir karmaşasından uzaklaşmak isteyenler için tavsiye edebileceğim ideal bir kaçış rotası. Bu rotaya gitmek isteyenler için hazırladığım Ağva Gezi Rehberi’ni okuyarak seyahatinizin keyfinizi çıkartabilirsiniz.
Ağva Nerede?
Ağva, Şile’ye bağlı bir sahil kasabası ve İstanbul’un kuzeyinde Göksu ve Yeşilçay derelerinin ortasında yer alıyor. Ağva’nın doğusunda Yeşilçay, batısında ise Göksu deresi buradan geçip Karadeniz’e dökülüyor.
Ağva’ya Nasıl Gidilir?
Peki bu Ağva’ya nasıl gidilir diye soracak olursanız Ağva’ya ulaşımınızı isterseniz özel aracınız ile, isterseniz de toplu taşıma ile yapabilirsiniz.
İstanbul Ağva arası kaç km?
İstanbul Ağva merkez arası 111 km.
İstanbul Ağva arası kaç saat ?
Eğer Ağva’ya özel aracınız ile gidecekseniz Ümraniye- Şile yolunu takip edebilirsiniz. Yolculuk yaklaşık 1,5 – 2 saat sürüyor. (İş çıkışı saatlerinde yola çıkacak olursanız eğer bu süre çok daha uzayabilir. Yolun sakin olduğu zamanlarda yola çıkmanızı tavsiye ederim.)
Eğer Ağva’ya otobüs ile gidecekseniz Üsküdar’dan kalkan Şile Ağva otobüslerini kullanmanız gerekiyor ve yolculuk yaklaşık 3,5 – 4 saat sürüyor. 139A’nın İstanbul’daki en uzun İETT hattı olduğunu düşünürsek biraz iddialı ancak tabi ki imkansız değil 🙂 Ayakta gitmemek için önceden bilet almanızı tavsiye ederim.
Üsküdar Şemsipaşa durağından kalkan 139A Şile Ağva otobüsünün son durağı ise Ağva merkez.
139A Şile Ağva otobüs saatlerine buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.
Ağva’da Konaklama
Her yerde olduğu gibi Ağva’da konaklama da tamamen nasıl bir şey aradığınıza göre değişir.
Ağva’da kalacak yer için Ağva otelleri, Ağva pansiyonları, Ağva Butik Otel, Ağva kamp yerleri gibi çok fazla seçenek var.
Ağva’da konaklamayı 3 ayrı bütçeye göre inceleyecek olursak ;
Fiyatı önemli değil kendimi şımartmak istiyorum derseniz :
Ağva’da kalınacak en güzel oteller Ağva Greenline Guesthouse, Ağva Acquaverde Otel (bu otelde çok fazla dizi çekildiği için en meşhuru), Ağva Tranquilla Nehir Evi ve Ağva Masal Evi Otel.
Ağva Greenline Guesthouse
Ağva Greenline Guesthouse rezervasyon ve daha fazla bilgi için burayı ziyaret edebilirsiniz.
Ağva Acquaverde Otel
Ağva Acquaverde Otel rezervasyon ve daha fazla bilgi için burayı ziyaret edebilirsiniz.
Ağva Tranquilla Nehir Evi
Ağva Tranquilla Nehir Evi rezervasyon ve daha fazla bilgi için burayı ziyaret edebilirsiniz.
Ağva Masal Evi Otel
Ağva Masal Evi Otel rezervasyon ve daha fazla bilgi için burayı ziyaret edebilirsiniz.
Bütün gün dışarıda gezeceğiz zaten rahat bir yatak, sıcak bir duş ve kahvaltı dahil bir oda bana yeter derseniz :
Ağva Güneş Otel kesinlikle böyle düşünenler için güzel bir tercih. Üstelik kahvaltınızı da dere kenarında güzel bir manzara eşliğinde yapabiliyorsunuz. Otelin konumu çok iyi, hemen Ağva merkezde ve sahile gitmek isterseniz yalnızca 5 dakika kadar yürümeniz gerekiyor.
Ağva Güneş Otel
Rezervasyon ve daha fazla bilgi için aşağıdaki bilgileri kullanabilirsiniz.
Adres: Ağva Merkez, Yeniçağ Sk NO:15/A, 34990 Şile/İstanbul
Kampçı özgür ruhları da böyle alalım :
Ağva kamp alanları arasından en meşhur olanları Ağva Green Park Camping ve Ağva Seferoğlu Camping.
Ağva Green Park Camping
Ağva Green Park Camping rezervasyon ve daha fazla bilgi için burayı ziyaret edebilirsiniz.
Ağva Seferoğlu Camping
Ağva Seferoğlu Camping rezervasyon ve daha fazla bilgi için burayı ziyaret edebilirsiniz.
Ağva’da Ne Yenir?
Ağva Kahvaltı Mekanları
Ağva Keyf-i Tıkır
Ağva’da Nehir kenarında güzel bir kahvaltı için tercih edebileceğiniz konumu, manzarası ve fiyatlarıyla memnun dönmenizi sağlayacak mekanlardan biri.
Ağva Greenline Guesthouse
Kahvaltısı ile oldukça meşhur olan Greenline Guesthouse’da konaklamasanız bile dışardan kahvaltı için gidebiliyorsunuz. Kahvaltısı oldukça çeşitli ve göz doyuruyor ancak fiyatların ortalamanın üzerinde olduğunu bilerek gitmekte fayda var.
Ağva Masal Evi Cafe & Restaurant
Ağva’da kahvaltı yapabileceğiniz sakin bir atmosferi bulunan nehir kenarındaki mekanlardan biri.
Ağva’da Yemek Yiyebileceğiniz En İyi Mekanlar
Ağva Tokatlı’nın Yeri Yörem Mantı Evi
Ağva sahile oldukça yakın olan Tokatlı’nın yerinde Ağva’daki en iyi gözlemeyi ve en iyi mantıyı yemeden dönmeyin. Hanife ablanın el açması gözlemesinin porsiyonları, 2 kişi 1 gözlemeyle doyacak kadar büyük ve fiyatları da uygun. Hanife ablanın içtenlikle tüm müşterileriyle ilgilendiği ve her müşterisini memnuniyetle gönderdiği masada bırakılan notlardan anlaşılıyor.
Ağva Kasapoğlu Steakhouse
Ağva’da akşam yemeği için tercih edebileceğiniz en iyi mekanlardan biri olan Kasapoğlu Steakhouse’un yemekleri oldukça lezzetli.
Ağva’da Gezilecek Yerler
Ağva’da Neler Yapılabilir?
- Kilimli Koyu Trekking Parkurunda yürüyüş yapabilirsiniz.
- Ağva ATV doğa turuna katılabilirsiniz.
- Bisikletle Ağva’yı keşfedebilirsiniz.
- Deniz bisikleti, sandal ve tekne ile gezebilirsiniz.
- Ağva sahilinde gün batımında şarap içtikten sonra gece yıldızları izleyebilirsiniz.
- Doğa yürüyüşü yaparak enfes doğasının keyfini çıkarabilirsiniz.
- Ağva’da şuana kadar yediğiniz en lezzetli mantı ve gözlemeyi tadabilirsiniz.
- Ağva Fenerine yürüyüş yapabilirsiniz.
Ağva Plajı
Yaklaşık 3 km uzunluğunda olan Ağva plajı, Göksu ve Yeşilçay arasında kalıyor. Ben her gittiğimde aşırı dalgalı haline denk geldim bu plajın ama durgun olduğu zamanlar da oluyormuş. Benim için denize girmek için değil de sahilde yürüyüş yapmak ve oturup şarabımı yudumlarken gün batımını izlemek çok keyifli ama denize girmek isteyenler için elbette şezlong ve soyunma kabinleri bulunuyor.
Ağva Kilimli Koyu
Kilimli Koyu, Ağva’ya gitmişken görmeniz gereken enfes manzaraları olan koylardan biri.
Ağva Kilimli Koyu arası yaklaşık 5 km, özel aracınızla veya taksiyle 11 dakikada ulaşabilirsiniz.
Yürüyerek gitmek de mümkün ancak biraz zorlu olacaktır. Yürüme temponuza bağlı olmakla birlikte yaklaşık 45 dakika – 1 saat kadar sürecektir.
Ağva Kilimli Koyu, kamp yapan insanlarla dolu. Ben burada kalabalık alanlarda kamp yapmanızı önermem, eğer kamp için gidecekseniz aşağıdaki fotoğraftaki gibi kalabalıktan uzak tepelerden birine kamp atmanız sesten uzak olmanıza yardımcı olur.(Lütfen kamp sonunda çöplerinizi götürmeyi unutmayın zira içerde çok fazla çöp gördük ve doğa aşığı insanlar olarak bu bizi üzdü, doğanın her türlü nimetlerinden yararlanıp da çöpünü bırakıp giden insanları lütfen uyarın.)
Ağva Kilimli Koyu Kamp ücreti aşağıdaki gibi ;
Motorsiklet: 15 TL
Otomobil : 25 TL
Minibüs: 40 TL
Kamyon – Otobüs: 50 TL
Piknik Alanı: 50 TL
Çadır: 50 TL
Araç İçi Konaklama: 50 TL
Eğer aracınızı kapıda park ederseniz içeriye yaya olarak ücretsiz girebiliyorsunuz.
Ağva Kilimli Koyu’nda tek bir restaurant bulunuyor o da Kilimli Restaurant. Restaurant ve cafe olarak ayrılmış isterseniz yemek yiyebilir isterseniz de bişeyler içmek için burada mola verebilirsiniz.
Kilimli Restaurant’ın yanındaki yoldan aşağıya doğru inerseniz Kilimli Koyu’nun meşhur oyuk kayalıklarının oraya ulaşabilirsiniz.
Kilimli Koyu Trekking Parkuru
Kilimli Koyu trekking parkuru 5 km uzunluğunda, sizi çok zorlamayacak orta dereceli bir yürüyüş parkuru ve Yeşilçay deresinin doğusunda bulunuyor. Bu parkurun içerisinde yolunuzu bulabilmeniz için kırmızı beyaz çizgiler ve tabelalar var. Bu işaretleri takip etmeniz gerekiyor.
Karapınar Tepesi olarak da bilinen Kilimli Tepesi’ne geçebilmek için Yeşilçay Deresi’ni kayıklarla geçmeniz gerekiyor. İsterseniz buradan Kilimli Koyu’na işaretleri takip ederek yürüyebilir, isterseniz de Kilimli Koyu’ndan başlayıp burada bitirebilirsiniz. Parkurdaki yolda fenere ulaşırsanız, Ağva Plajı’nın muhteşem görüntüsünü uzaktan izleme şansını elde etmiş olacaksınız.
Kilimli Koyu Trekking Parkuru’nu yürümeye karar verdiyseniz yanınıza mutlaka su alın. Çünkü yol üzerinde herhangi bir yerde su bulamazsınız ve özellikle sıcak bir havada yürüyorsanız suya çok ihtiyacınız olacak. Su dışında size enerji verecek(biz tabi ki çikolata aldık) besinler de yanınıza alabilirsiniz. Parkuru yürürken rahat giysiler ve ayakkabılar tercih etmenizi öneririz. Eğer çok sıcak ve güneşli bir havada yürüyorsanız başınıza güneş geçmesini engellemek amacıyla şapka da alabilirsiniz.
Yol boyunca göreceğiniz çok güzel manzaralar olacak o yüzden eğer fotoğraf makineniz varsa fotoğraf çekmek isteyebilirsiniz yoksa telefonunuzla da gayet güzel fotoğraflar çekebilirsiniz. Belki enfes manzaraların birinde oturup dinlenirken ya da yürüyüş yaparken müzik dinlemek isterseniz bir hoparlör götürebilirsiniz.
Hacıllı Şelalesi
Ağva’dan 19 km uzaklıktaki Hacıllı Köyü mağara ve şelaleri ile ünlü doğa harikası. Hacıllı Köyü’nde bulunan Hacıllı Şelalesi ise oldukça meşhur olan bir şelale. Biz Hacıllı Köyü’ne Hacıllı Şelale’sini görmek için gitmiştik ancak şelaleyi göremedik çünkü Hacıllı Şelalesi kurumuş… o yüzden geri döndük ve dere kenarına sandalyelerimizi atıp buz gibi dere suyuna ayaklarımızı sokup serinleyip dinlendik ve doğanın tadını çıkardık.
Hacıllı Şelalesi kamp için uygun bir alanmış o yüzden buraya pek çok insan kamp ve piknik yapmak için geliyor. Dere kenarlarında da kamp atan çok kişi gördük ancak çok fazla kurbağa gördüğümüzü de söylemeliyim.
Hacıllı Köyü’ne özel aracınız yok ise ulaşmanız biraz zorlu ancak taksi ya da otostop ile gitmeyi deneyebilirsiniz.
Müthiş bir tatil geçirmeniz dileğiyle!
Beni instagram hesabımdan da takip etmeyi unutmayın => @irmontheway
Özenle açıklanmış bu faydalı bilgiler için çok teşekkür ederiz???
Yorumlarınız benim için çok önemli, ben teşekkür ederim 🙂 Sevgiler…
O kadar güzel anlatmışsınız ki kafamdaki bütün sorular cevaplandı, çok teşekkürler, diğer önerilerinizi keyifle bekliyorum ??
Beğenmenize çok sevindim 🙂 Sevgiler..
Seneler evvel Ağva’ya denize girmek için gittiğimde hiç beğenmemiştim. Yazınızı okuyunca anladım ki zaten deniz için değil doğa için harika bir yermiş 🙂 Kış gelmeden konaklamalı, bol yürüyüşlü bir haftasonu geçirmek şart oldu. Linkler ve bilgiler için teşekkürler ?
Şimdiden keyifli tatiller dilerim :)Sevgiler..
Harika anlatmışsınız.İnsanin aklına soru gelmiyor ? En yakın zamanda bu rehbere uyarak Ağva ya gideceğim.Diğer yazılarınızı heyecanla bekliyorum.
Çok teşekkkürler 🙂 Sevgiler..